Nowe oblicza czekolady
ChocoWine, niczym wino, należy zbadać pod względem aromatu, delektować...
2016-06-18

2016-06-18
Rajd Weteranów Karlowe Wary 2015 cz.1»2016-06-18
Rajd Weteranów Karlowe Wary 2015...»2015-06-30
Zlot motoryzacyjny 2015»2015-06-30
Ostrowiecki Karburator Rajd 2015»
Powrót do tradycji winiarskich
0000-00-00 00:00:00

Winna latorośl dotarła do Polski wraz z chrześcijaństwem na początku X wieku. Za prekursorów winiarstwa uważa się powszechnie dominikanów, benedyktynów i cystersów, którzy ze względu na kosztowny transport wina z zachodu Europy, zajmowali się produkcją wina gronowego na potrzeby liturgiczne.
W XIII wieku winny napój zyskał sławę luksusowego napoju możnych, choć winiarstwo nie miało większego znaczenia gospodarczego. Okresem największego upowszechnienia uprawy winorośli w Polsce był wiek XIV. Kroniki wymieniają liczne miejscowości, w których zajmowano się uprawą winorośli: Zielona Góra, Toruń, Płock, Sandomierz, Lublin i Kraków oraz miasta śląskie, a obecność tych upraw została utrwalona w nazewnictwie wielu istniejących do dziś miejscowości jak Winnagóra, Winnica, Winogrady czy Winiary i Winiarki w rejonie Sandomierza.
XIV wiek przyniósł zasadniczą zmianę, gdy wino zaczęto spożywać na równi z bardzo popularnym miodem pitnym i piwem, a tym samym powierzchnia upraw gwałtownie wzrosła. Wraz z coraz większym popytem wzrósł import win z krajów, w których uprawa i produkcja wymagała niższych nakładów, a tym samym cena końcowego produktu była niższa niż win polskich.
Występujące w Polsce na początku XVI wieku mroźne zimy obniżały lub wręcz niweczyły plon winogron, co czyniło uprawę mniej opłacalną, a tym samym powodowało drastyczne obniżenie jakości. Zmiana klimatu oraz liczne, długotrwałe wojny przetaczające się przez Polskę, dokonały ostatecznego spustoszenia w polskich winnicach i przyczyniły się do systematycznego spadku powierzchni upraw, aż do zaniku towarowych plantacji na terenie naszego kraju.
U podstaw obecnie rosnącego zainteresowania uprawą winnego krzewu leżą przede wszystkim:
- ocieplenie klimatu - od lat dziewięćdziesiątych ubiegłego stulecia obserwuje się tendencje do coraz częstszego występowania upałów w miesiącach wiosennych i letnich oraz rzadziejwystępujących mroźnych zim,
- przydatność nowych odmian do uprawy w warunkach narastającej suszy glebowej i hydrologicznej dzięki wykształceniu głębokiego systemu korzeniowego, umożliwia lepsze przystosowanie do skrajnych warunków wilgotnościowych niż inne uprawiane u nas krzewy i drzewa owocowe,
- zainteresowanie winoroślą, jako gatunkiem o niewielkim dotąd znaczeniu gospodarczym ze względu na coraz niższą opłacalność upraw tradycyjnych,
- moda na wino, w tym pochodzące z własnej winnicy,
- wejście w życie tak zwanej ustawy winiarskiej, dopuszczającej wyrób i handel winem gronowym do 100 hektolitrów rocznie z własnego surowca, bez konieczności rejestracji działalności gospodarczej.
Towarzystwo Naukowe Sandomierskie - Informator
SANDOMIERSKIE WINNICE
-
2016-08-10
-
2016-08-01
-
2016-08-01
2016-08-10 17:36:00
NAJNOWSZE OKAZJE
NAJNOWSZE TUBONY
NAJNOWSZE GAZETKI
swoich znajomych!
z innymi!