Nowe oblicza czekolady
ChocoWine, niczym wino, należy zbadać pod względem aromatu, delektować...2016-06-18
2016-06-18
Rajd Weteranów Karlowe Wary 2015 cz.1»2016-06-18
Rajd Weteranów Karlowe Wary 2015...»2015-06-30
Zlot motoryzacyjny 2015»2015-06-30
Ostrowiecki Karburator Rajd 2015»Sandomierski Szlak Winiarski
2016-07-22 11:26:00
Sandomierski Szlak Wniarski
Tradycje winiarskie na Ziemi Sandomierskiej sięgają XII-XIII wieku i powiązane są z przybyciem w 1185 roku Cystersów do Koprzywnicy, a następnie w 1226 roku oo. Dominikanów do Sandomierza. Bracia spełniając swoją funkcję apostolską taką, jak głoszenie Słowa Bożego i apostolstwo liturgiczne, założyli na Wzgórzu Świętojakubskim winnicę, której przeznaczeniem było wykorzystanie wina do celów liturgicznych. Niebawem doskonałe wino dominikańskie, o unikalnych walorach smakowych, produkowane na słonecznym wzgórzu zyskało rozgłos w całej Rzeczypospolitej.
W 1238 roku dominikanie otrzymali certyfikat Książąt Piastowskich na jego dystrybucję, który został potwierdzony przez Księcia Leszka Czarnego. Ów certyfikat potwierdził jakość wina, które już wówczas cieszyło się dużym powodzeniem w kraju i za granicą. Gleba i klimat Ziemi Sandomierskiej sprzyjały uzyskaniu owoców dobrej jakości. Z biegiem czasu winnice zaczęły prężnie rozrastać się na całą Sandomierszczyznę, a dominikanów zaczęło naśladować okoliczne rycerstwo i szlachta. Winnice zagościły również do gospodarstw chłopskich, w wyniku czego region sandomierski zaczął być utożsamiany jako zagłębie winoroślowe.
Wino wytwarzane w tym rejonie cieszyło się dużym uznaniem, co potwierdza Marcin z Urzędowa (1500-1573), pisząc w swoim dziele Herbarz Polski z 1545 roku: „wino sandomierskie lepsze od morawskiego bywa".
Intensywnie rozwijające się od XIII wieku uprawa winorośli zahamowana została w XIV-XV wieku przez oziębienie klimatyczne, które wyniszczyło winorośl szlachetną. Zmiana klimatu oraz liczne, długotrwałe wojny przetaczające się przez Polskę, dokonały ostatecznego spustoszenia w polskich winnicach i przyczyniły się do systematycznego spadku powierzchni upraw, aż do zaniku towarowych plantacji na terenie naszego kraju.
Współcześnie wprowadzone odmiany o dobrych walorach smakowych pozwalające wytwarzać wysokogatunkowe wino gronowe, niekiedy nawet bez konieczności szaptalizowania /dosładzania/ oraz sprzyjający, cieplejszy klimat, który od nowa zagościł w sandomierski rejon stały się bodźcami do powrotu w stronę tradycji, która rozpoczęła się setki lat temu na Wzgórzu Swietojakubskim.
Winiarze wraz ze Stowarzyszeniem „Sandomierski Szlak Jabłkowy” postanowili stworzyć "Sandomierski Szlak Winiarski", który stanowić będzie ścieżkę turystyczną prowadzącą po ich gospodarstwach ekologicznych, oferujących nie tylko degustację swoich trunków, oprowadzanie po winnicach i winiarniach, lecz również fachową pomoc w dziedzinie zakładania i prowadzenia amatorskiej produkcji winiarskiej.
Obecnie trasa szlaku winiarskiego liczy około 60 km i będzie systematycznie powiększana.
Towarzystwo Naukowe Sandomierskie - Informator
WINNICA NAD JAREM Sandomierski Szlak Jabłkowy
WINNICA PŁOCHOCKICH Sandomierski Szlak Winiarski
-
2016-07-25
-
2016-07-22
-
2016-07-22
2016-07-25 20:32:58
NAJNOWSZE OKAZJE
NAJNOWSZE TUBONY
NAJNOWSZE GAZETKI
swoich znajomych!
z innymi!