Nowe oblicza czekolady

Nowe oblicza czekolady

ChocoWine, niczym wino, należy zbadać pod względem aromatu, delektować...
GMINA ĆMIELÓW

GMINA ĆMIELÓW

GMINA ĆMIELÓW - położenie nnnn
GMINA BODZECHÓW

GMINA BODZECHÓW

GMINA BODZECHÓW - położenie
GMINA WAŚNIÓW

GMINA WAŚNIÓW

Gmina Waśniów - położenie
GMINA KUNÓW

GMINA KUNÓW

GMINA KUNÓW - położenie
10
Poniedziałek
Grudzień 2018
Loading...
Poprzedni Grudzień Następny
Po Wt Śr Cz Pt So Nd
2627282930
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
123456
imieniny:
Danieli, Bohdana, Julii
Zgłoś wydarzenie Pokaż kalendarz

Witamy w świecie herbaty

2016-08-01 19:00:00

Herbata to popularna nazwa wysuszonych liści oraz uzyskiwanego z nich naparu.  Jej historię opisuje ciekawa legenda. 

Dawno temu chiński cesarz zasiadł ponoć przy ognisku, by odpocząć. Zerwał się wiatr i do kociołka z gotującą się wodą strącił kilka liści. Przyjemny aromat rozszedł się wkoło, zachęcając do skosztowania naparu. Urzekł on swoim smakiem cesarza i jego oddanych. Marco Polo był prawdopodobnie pierwszym Europejczykiem, który spróbował herbaty. Na początku XVI wieku na kontynent przywieźli ją portugalscy żeglarze, a w 1610 roku trafiła do Holandii. Od tego momentu swoim smakiem podbijała kolejne kraje: Anglię i Francję, a potem także inne kraje europejskie. Początkowo herbatę wykorzystywano głównie jako lekarstwo, dopiero później stała się napojem pijanym dla przyjemności.

Herbatę znamy od dawna, jednak wciąż odkrywa przed nami swe sekrety.

KRUSZON HERBACIANY 

/napój orzeźwiający/

SKŁADNIKI:

  • 4 torebki herbaty REMSEY
  • 4 łyżki cukru
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • lód w kostkach

PRZYGOTOWANIE:

W garnuszku zagotowujemy 250 ml wody, rozpuszczamy w niej cukier o odstawiamy do ostygnięcia. Torebki z herbaty zlewamy 750 ml wrzątku i zaparzamy pod przykryciem Owoce dokładnie myjemy. Pomarańczę obieramy ze skórki i wykrawamy cząstki, cytrynę kroimy na cienkie paski, po czym wkładamy je do dużego dzbanka. Zalewamy wodą z cukrem oraz przestudzoną herbatą, Podajemy w szklankach z lodem i listkami mięty. 

HERBATA KORZENNA

/napój rozgrzewający/ 

SKŁADNIKI:

  •  2-3 torebki herbaty
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 6 goździków
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 50 ml rumu
  • 1 cytryna
  • 2 pomarańcze
  • 4 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:

Rodzynki sparzamy wrzątkiem, odcedzamy i zalewamy rumem. Do dzbanka wkładamy torebki herbaty, cynamon oraz goździki i zalewamy 4 szklankami wrzątku. Po pół pomarańczy i cytryny kroimy w cienkie plasterki, z pozostałych owoców wyciskamy sok, który zagotowujemy wraz z 2 szklankami wody oraz cukrem. Herbatę przecedzamy i łączymy z syropem cukrowym, podgrzewamy, a na koniec dodajemy rodzynki z rumem. Podajemy z plasterkami pomarańczy i cytryny.

 

 

 



Przeczytaj również
Klub Miłośników Starych Ciągników i Maszyn Rolniczych “Traktor i Maszyna” powstał z inicjatywy Jerzego Samelczaka - kolekcjonera z Targowiska. Wspólnie z Urzędem Gminy i Gminnym Ośrodkiem...

2016-08-10 17:36:00

Herbata to nie tylko popularna nazwa wysuszonych liści oraz uzyskiwanego z nich naparu, ale także rośliny, z której owe liście pochodzą. Botanicy określają ten gatunek jako herbatę chińską....

2016-08-01 20:00:00

Czajownia jest miejscem z najaromatyczniejszą herbatą. Wszystkie podawane i sprzedawane  herbaty są sprowadzane bezpośrednio z plantacji całego świata herbacianego przez Towarzystwo...

2016-08-01 18:00:00

NAJNOWSZE OKAZJE

NAJNOWSZE TUBONY

NAJNOWSZE GAZETKI

Dołącz do
swoich znajomych!