Nowe oblicza czekolady

Nowe oblicza czekolady

ChocoWine, niczym wino, należy zbadać pod względem aromatu, delektować...
GMINA ĆMIELÓW

GMINA ĆMIELÓW

GMINA ĆMIELÓW - położenie  
GMINA BODZECHÓW

GMINA BODZECHÓW

GMINA BODZECHÓW - położenie
GMINA WAŚNIÓW

GMINA WAŚNIÓW

Gmina Waśniów - położenie
GMINA KUNÓW

GMINA KUNÓW

GMINA KUNÓW - położenie
24
Środa
Kwiecień 2024
Loading...
Poprzedni Kwiecień Następny
Po Wt Śr Cz Pt So Nd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
12345
imieniny:
Bony, Horacji, Jerzego
Zgłoś wydarzenie Pokaż kalendarz

Zapraszamy na herbatę

2016-08-01 17:00:00

Z tej samej plantacji można uzyskać wiele różnych rodzajów herbaty. Zależy to od sposobu produkcji. Wysuszone i sprasowane liście dają herbatę zieloną. Jeśli poddaje się je krótkiej fermentacji, a dopiero potem suszy, powstaje herbata oolung (czyt. ulung), zwana też czerwoną, a gdy proces fermentacji jest długi, otrzymuje się herbatę czarną. 

Walory smakowe napoju zależą od jakości surowca i stopnia jego rozdrobnienia. Do niektórych herbat dla aromatu dodaje się np. suszone kwiaty pomarańczy, jaśminu lub olejki zapachowe.

 

 

Dobra na wszystko...

Herbata ma różnorodne właściwości lecznicze. Wykazuje działanie przeciwzakrzepowe i bakteriobójcze, chroni naczynia krwionośne, zapobiega biegunkom, obniża poziom cholesterolu oraz łagodzi ból. Usuwa także zmęczenie i senność, ułatwia kojarzenie, pobudza pracę nerek i serca, poprawia krążenie krwi i oddychanie. 

Mocna, nie słodzona herbata ułatwi nam strawienie tłustych lub niezbyt świeżych pokarmów. Herbacianym naparem możemy przemywać zmęczone oczy, drobne skaleczenia i miejsca po ukąszeniach owadów, a także oparzenia I i II stopnia.

Wiele właściwości herbaty wynika z działania katechin (związków wchodzących w skład garbników). W czasie fermentacji ulegają one utlenieniu, dlatego za najzdrowszą uważa się herbatę zieloną (hamuje ona rozwój niektórych nowotworów, a także ma właściwości ochronne, dlatego czasami dodawana jest do kosmetyków).

 

...ale nie w nadmiarze

Częste picie długo parzonej, mocnej herbaty (zwłaszcza czarnej) może być szkodliwe, gdyż spożywane w dużych ilościach garbniki utrudniają przyswajanie żelaza, wapnia, magnezu, a także mikroelementów i witamin (przede wszystkim witaminy B1). Źle wpływają również na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Zawarty w herbacie fluor może niszczyć szkliwo zębów i powodować jego ciemne przebarwienia. Duże ilości herbaty powodują też utratę apetytu, zaparcia i mogą sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych. Nadmiar teiny (najwięcej jest jej w herbacie czarnej) wywołuje najpierw stany pobudzenia nerwowego, później zmęczenia i bezsenności. Z tego względu niektórzy uważają herbatę za szkodliwą używkę.

 

Aby była smaczna i zdrowa

Herbatę należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, najlepiej niezbyt długo po otwarciu opakowania, gdyż chłonie wilgoć i obce zapachy. By uzyskać esencjonalny napar, stosujmy łyżeczkę liści na szklankę wody.

 

Herbata czarna

Listki wsypujemy do ogrzanego czajniczka i zalewamy wrzącą wodą. Herbaty liściowe parzymy 3-4 minuty, ekspresowe 2-3 minuty. Przy krótszym parzeniu (1 min) pobudzające działanie naparu jest silniejsze, gdyż zawiera on dużo teiny. Liści nie powinno się zalewać wrzątkiem po raz drugi - taki napar jest niezdrowy.

 

Herbata zielona i oolong

Zalewamy je gorącą przegotowaną wodą (o temp. 80-90°C). Parzymy krótko – około 2 min. Liście można parzyć kilkakrotnie.

 

Autorka Katarzyna GOLLER - pracownik naukowy Ogrodu Botanicznego PAN w Powsinie pod Warszawą.



Przeczytaj również
Klub Miłośników Starych Ciągników i Maszyn Rolniczych “Traktor i Maszyna” powstał z inicjatywy Jerzego Samelczaka - kolekcjonera z Targowiska. Wspólnie z Urzędem Gminy i Gminnym Ośrodkiem...

2016-08-10 17:36:00

Herbata to nie tylko popularna nazwa wysuszonych liści oraz uzyskiwanego z nich naparu, ale także rośliny, z której owe liście pochodzą. Botanicy określają ten gatunek jako herbatę chińską....

2016-08-01 20:00:00

Herbata to popularna nazwa wysuszonych liści oraz uzyskiwanego z nich naparu.  Jej historię opisuje ciekawa legenda. 

2016-08-01 19:00:00

NAJNOWSZE OKAZJE

NAJNOWSZE TUBONY

NAJNOWSZE GAZETKI

Dołącz do
swoich znajomych!