Nowe oblicza czekolady

Nowe oblicza czekolady

ChocoWine, niczym wino, należy zbadać pod względem aromatu, delektować...
GMINA ĆMIELÓW

GMINA ĆMIELÓW

GMINA ĆMIELÓW - położenie  
GMINA BODZECHÓW

GMINA BODZECHÓW

GMINA BODZECHÓW - położenie
GMINA WAŚNIÓW

GMINA WAŚNIÓW

Gmina Waśniów - położenie
GMINA KUNÓW

GMINA KUNÓW

GMINA KUNÓW - położenie
9
Poniedziałek
Wrzesień 2024
Loading...
Poprzedni Wrzesień Następny
Po Wt Śr Cz Pt So Nd
262728293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
123456
imieniny:
Aldony, Jakuba, Sergiusza
Zgłoś wydarzenie Pokaż kalendarz

LECZNICZE DZIAŁANIE KAWY

2016-08-11 00:00:00

Jednym z najcenniejszych i najzdrowszych dla nas składników zawartych w kawie są tzw. antyoksydanty – to przeciwutleniacze, które neutralizują w naszym ciele działanie tzw. wolnych rodników, cząsteczek odpowiadających za stopniowe wyniszczanie organizmu.

Ponowne badania przeprowadzone w Europie i USA potwierdzają, że kawa chroni przed chorobami serca, nowotworami, udarem, chorobami układu oddechowego i nerek oraz cukrzycą. Uczeni podkreślają jednocześnie, że wbrew wcześniejszym ustaleniom, kawa jest dobra dla wszystkich a codzienne jej picie nie szkodzi nawet ludziom w podeszłym wieku. Co więcej, chroni przed chorobą Alzheimera i Parkinsona oraz depresją, a także poprawia pamięć.

Jednym z najcenniejszych i najzdrowszych dla nas składników zawartych w kawie są tzw. antyoksydanty – to przeciwutleniacze, które neutralizują w naszym ciele działanie tzw. wolnych rodników, cząsteczek odpowiadających za stopniowe wyniszczanie organizmu.

Ale! Ale! DOBROCZYNNE działanie jest związane z kawą ziarnistą a nie rozpuszczalną.

  • W kawie rozpuszczalnej antyoksydanty nie występują - są wytracane w wyniku przetwarzania ziaren.
  • Dodatkowo wyniki badań potwierdziły, że w niektórych przebadanych markach kaw rozpuszczalnych stężenie ochratoksyny A - niezwykle toksycznej substancji sięgało nawet 21,8 mikrogramów/kg – ponad czterokrotnie więcej od dopuszczalnej przez prawo unijne normy (5 mikrogramów/kg). Ochrakosyna A, regularnie przyjmowana w dawkach przekraczających dopuszczalną normę, ma potwierdzone działanie rakotwórcze, uszkadza układ odpornościowy oraz nerki. Ma także właściwości mutagenne – uszkadza strukturę DNA.
  • W kawie rozpuszczalnej praktycznie nie występuje jedna z najważniejszych (choć w nadmiarze szkodliwych) substancji – kofeina. Wypicie więc filiżanki takiego napoju nie zapewnia typowego dla „małej czarnej” zastrzyku energii w ciągu dnia.

Krótko mówiąc: jeśli chcemy żyć zdrowo, kawa rozpuszczalna powinna trafić na wydłużającą się listę rzeczy, od których należy trzymać się z daleka!



Tagi:

kawa | kofeina | zdrowie | |
Przeczytaj również
NAJZDROWSZY PRODUKT ŚWIATA  

2016-08-31 00:00:00

Żyto jest jednym z zapomnianych i niedocenianych zbóż. Jest jednak tak pożyteczne, że nie powinniśmy przeoczyć jego bogatych właściwości zdrowotnych, jak również wyśmienitego smaku chleba...

2016-06-03 00:00:00

Orkisz to stary, tzw. pierwotny gatunek pszenicy (prawie wcale nie poddawany procesom uszlachetniającym). Został on wyeliminowany z nowoczesnego rolnictwa, ponieważ zboże to nie toleruje...

2016-06-02 00:00:00

NAJNOWSZE OKAZJE

NAJNOWSZE TUBONY

NAJNOWSZE GAZETKI

Dołącz do
swoich znajomych!