Nowe oblicza czekolady

Nowe oblicza czekolady

ChocoWine, niczym wino, należy zbadać pod względem aromatu, delektować...
GMINA ĆMIELÓW

GMINA ĆMIELÓW

GMINA ĆMIELÓW - położenie  
GMINA BODZECHÓW

GMINA BODZECHÓW

GMINA BODZECHÓW - położenie
GMINA WAŚNIÓW

GMINA WAŚNIÓW

Gmina Waśniów - położenie
GMINA KUNÓW

GMINA KUNÓW

GMINA KUNÓW - położenie
9
Niedziela
Luty 2025
Loading...
Poprzedni Luty Następny
Po Wt Śr Cz Pt So Nd
2728293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
12
imieniny:
Bernarda, Eryki, Rajmunda
Zgłoś wydarzenie Pokaż kalendarz

ORKISZ - skarb natury

2016-06-02 00:00:00

Orkisz to stary, tzw. pierwotny gatunek pszenicy (prawie wcale nie poddawany procesom uszlachetniającym). Został on wyeliminowany z nowoczesnego rolnictwa, ponieważ zboże to nie toleruje sztucznego nawozu i chemicznych środków ochrony roślin.

Orkisz to stary, tzw. pierwotny gatunek pszenicy (prawie wcale nie poddawany procesom uszlachetniającym). Został on wyeliminowany z nowoczesnego rolnictwa, ponieważ zboże to nie toleruje sztucznego nawozu i chemicznych środków ochrony roślin.

Chodź orkisz jest krewnym pszenicy, znacznie się od niej różni. Zwykła pszenica została wyhodowana głównie w celu zwiększenia uprawy i zbiorów, co wiąże się z jej daleko posuniętą modyfikacją.  

Ziarno orkiszu zawiera:

•         56% skrobi,

•         11,6 % białka,

•         2,7% tłuszczu,

•         2% składników mineralnych.

Obok dużej zawartości białka, w którym zawarte są wszystkie istotne dla człowieka aminokwasy oraz potrzebne dla serca i układu krążenia nienasycone kwasy tłuszczowe, orkisz zawiera także więcej niż którekolwiek ziarno pszeniczne witamin i składników mineralnych. Jest bogaty w witaminę A, D, E, witaminy z grupy B a także cynk, magnez, żelazo, potas i wapń. Dojrzały orkisz zawiera znacznie ilości kwasu krzemowego. Kwas ten jest ważny dla naszej skóry, włosów i paznokci, rozjaśnia umysł - wzmacniając aktywność mózgu i koncentrację.

Dobroczynne działanie pszenicy orkiszowej:

  • Wzmacnia pracę serca i układu krążenia;
  • Redukuje nadmiar cukru i stabilizuje poziom cholesterolu we krwi;
  • Wzmacnia system trawienny, poprawia przemianę materii (ziarno przyspiesza, mąka spowalnia metabolizm);
  • Zapobiega tworzeniu kamieni żółciowych;
  • Wzmacnia system odpornościowy i nerwowy;
  • Poprawia pamięć i koncentrację;
  • Łagodzi alergie.

Delikatny, słodki, lekko orzechowy smak orkiszu to wspaniała i zdrowa alternatywa dla zwykłej pszenicy, która jest obecnie coraz częściej modyfikowana genetycznie i nawożona.

Orkisz jest łatwostrawny i można go spożywać w przeróżnych postaciach. Od mąki, zarówno jasnej jak i razowej, poprzez makarony, kaszę mannę, płatki orkiszowe, całe ziarno czy nawet kawę. Orkisz świetnie nadaje się do robienia pulchnych naleśników, ciast, ciasteczek, makaronów, klusek, pizzy, pasuje do sałatek, zasmażek, tworzy wspaniałe musli. 



Przeczytaj również
NAJZDROWSZY PRODUKT ŚWIATA  

2016-08-31 00:00:00

Jednym z najcenniejszych i najzdrowszych dla nas składników zawartych w kawie są tzw. antyoksydanty – to przeciwutleniacze, które neutralizują w naszym ciele działanie tzw. wolnych rodników,...

2016-08-11 00:00:00

Żyto jest jednym z zapomnianych i niedocenianych zbóż. Jest jednak tak pożyteczne, że nie powinniśmy przeoczyć jego bogatych właściwości zdrowotnych, jak również wyśmienitego smaku chleba...

2016-06-03 00:00:00

NAJNOWSZE OKAZJE

NAJNOWSZE TUBONY

NAJNOWSZE GAZETKI

Dołącz do
swoich znajomych!