Nowe oblicza czekolady
ChocoWine, niczym wino, należy zbadać pod względem aromatu, delektować...
2016-06-18

2016-06-18
Rajd Weteranów Karlowe Wary 2015 cz.1»2016-06-18
Rajd Weteranów Karlowe Wary 2015...»2015-06-30
Zlot motoryzacyjny 2015»2015-06-30
Ostrowiecki Karburator Rajd 2015»
ORKISZ - skarb natury
2016-06-02 00:00:00

Orkisz to stary, tzw. pierwotny gatunek pszenicy (prawie wcale nie poddawany procesom uszlachetniającym). Został on wyeliminowany z nowoczesnego rolnictwa, ponieważ zboże to nie toleruje sztucznego nawozu i chemicznych środków ochrony roślin.
Orkisz to stary, tzw. pierwotny gatunek pszenicy (prawie wcale nie poddawany procesom uszlachetniającym). Został on wyeliminowany z nowoczesnego rolnictwa, ponieważ zboże to nie toleruje sztucznego nawozu i chemicznych środków ochrony roślin.
Chodź orkisz jest krewnym pszenicy, znacznie się od niej różni. Zwykła pszenica została wyhodowana głównie w celu zwiększenia uprawy i zbiorów, co wiąże się z jej daleko posuniętą modyfikacją.
Ziarno orkiszu zawiera:
• 56% skrobi,
• 11,6 % białka,
• 2,7% tłuszczu,
• 2% składników mineralnych.
Obok dużej zawartości białka, w którym zawarte są wszystkie istotne dla człowieka aminokwasy oraz potrzebne dla serca i układu krążenia nienasycone kwasy tłuszczowe, orkisz zawiera także więcej niż którekolwiek ziarno pszeniczne witamin i składników mineralnych. Jest bogaty w witaminę A, D, E, witaminy z grupy B a także cynk, magnez, żelazo, potas i wapń. Dojrzały orkisz zawiera znacznie ilości kwasu krzemowego. Kwas ten jest ważny dla naszej skóry, włosów i paznokci, rozjaśnia umysł - wzmacniając aktywność mózgu i koncentrację.
Dobroczynne działanie pszenicy orkiszowej:
- Wzmacnia pracę serca i układu krążenia;
- Redukuje nadmiar cukru i stabilizuje poziom cholesterolu we krwi;
- Wzmacnia system trawienny, poprawia przemianę materii (ziarno przyspiesza, mąka spowalnia metabolizm);
- Zapobiega tworzeniu kamieni żółciowych;
- Wzmacnia system odpornościowy i nerwowy;
- Poprawia pamięć i koncentrację;
- Łagodzi alergie.
Delikatny, słodki, lekko orzechowy smak orkiszu to wspaniała i zdrowa alternatywa dla zwykłej pszenicy, która jest obecnie coraz częściej modyfikowana genetycznie i nawożona.
Orkisz jest łatwostrawny i można go spożywać w przeróżnych postaciach. Od mąki, zarówno jasnej jak i razowej, poprzez makarony, kaszę mannę, płatki orkiszowe, całe ziarno czy nawet kawę. Orkisz świetnie nadaje się do robienia pulchnych naleśników, ciast, ciasteczek, makaronów, klusek, pizzy, pasuje do sałatek, zasmażek, tworzy wspaniałe musli.
-
2016-08-31
-
2016-08-11
-
2016-06-03
NAJNOWSZE OKAZJE
NAJNOWSZE TUBONY
NAJNOWSZE GAZETKI
swoich znajomych!
z innymi!