Nowe oblicza czekolady
ChocoWine, niczym wino, należy zbadać pod względem aromatu, delektować...
2016-06-18

2016-06-18
Rajd Weteranów Karlowe Wary 2015 cz.1»2016-06-18
Rajd Weteranów Karlowe Wary 2015...»2015-06-30
Zlot motoryzacyjny 2015»2015-06-30
Ostrowiecki Karburator Rajd 2015»
Czekolada – słodycz, która jest zdrowa?
0000-00-00 00:00:00

Czekolada może zawierać chemiczne składniki! Zobacz, na co warto zwrócić uwagę.
Chyba niemal każdy z nas spożywa od czasu do czasu czekoladę. W sklepach możemy spotkać przeróżne rodzaje, które nie tylko różnią się zawartością kakao, czy smakiem, ale przede wszystkim składem.
Tradycyjne czekolady, które są najpopularniejsze, zawierają małe ilości kakao, a zamiast niego znajdziemy cukier i niekorzystne substancje chemiczne.
Niewątpliwie najgorszą czekoladą jest czekolada biała, ponadto warto uważać na czekolady nadziewane, która w składzie zawierają chemiczne barwniki, aromaty i konserwanty.
Czy czekolada jest niezdrowa?
Wszystko zależy od składu. Tradycyjne czekolady zawierają małe ilości kakao, a zamiast niego znajduje się spora ilość cukru, który powoduje przybranie na wadze i obniżoną odporność. Często w czekoladzie możemy spotkać teobrominę, czyli składnik, który powoduje szybszą pracę serca.
Natomiast czekolada o wysokiej zawartości kakao bez zbędnych dodatków jest jak najbardziej zdrowa. Duża zawartość kakao korzystnie wpływa na pamięć, chroni układ krążenia, a nawet zabezpiecza nerki przed tworzeniem się kamieni. Ponadto redukuje uczucie zmęczenia, ponieważ czekolada wpływa na neuroprzekaźniki. A co najważniejsze czekolada zawiera składnik o nazwie tryptofan, który w organizmie przekształcany jest w serotoninę, czyli hormon szczęścia!
Która czekolada jest godna uwagi?
Najzdrowsze czekolady, to te o 99-procentowej zawartości kakao. Najlepiej, aby w ich skład wchodził cukier kokosowy, który jest o wiele zdrowszy niż ten tradycyjny. Ponadto warto wybrać czekoladę, która będzie posiadała odpowiednie certyfikaty świadczące o wysokiej jakości składników.
Czekolada, która zawiera aż 99-procent kakao, a w jej składzie znajduje się tylko 0,5 g cukru kokosowego!
Natomiast jeśli wolimy coś mniej gorzkiego, to możemy zainteresować się czekoladą o 80-procentowej zwartości kakao.
autor: ARTUR TOPOLSKI (SPECJALISTA ŻYWIENIA)
Proszę o udostępnienie artykułu – każdemu może się przydać!
-
2016-08-31
-
2016-08-11
-
2016-06-03
NAJNOWSZE OKAZJE
NAJNOWSZE TUBONY
NAJNOWSZE GAZETKI
swoich znajomych!
z innymi!