Nowe oblicza czekolady

Nowe oblicza czekolady

ChocoWine, niczym wino, należy zbadać pod względem aromatu, delektować...
GMINA ĆMIELÓW

GMINA ĆMIELÓW

GMINA ĆMIELÓW - położenie  
GMINA BODZECHÓW

GMINA BODZECHÓW

GMINA BODZECHÓW - położenie
GMINA WAŚNIÓW

GMINA WAŚNIÓW

Gmina Waśniów - położenie
GMINA KUNÓW

GMINA KUNÓW

GMINA KUNÓW - położenie
16
Niedziela
Luty 2025
Loading...
Poprzedni Luty Następny
Po Wt Śr Cz Pt So Nd
2728293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
12
imieniny:
Danuty, Daniela, Juliany
Zgłoś wydarzenie Pokaż kalendarz

ŻYTO

2016-06-03 00:00:00

Żyto jest jednym z zapomnianych i niedocenianych zbóż. Jest jednak tak pożyteczne, że nie powinniśmy przeoczyć jego bogatych właściwości zdrowotnych, jak również wyśmienitego smaku chleba żytniego. 

Żyto jest jednym z zapomnianych i niedocenianych zbóż. Jest jednak tak pożyteczne, że nie powinniśmy przeoczyć jego bogatych właściwości zdrowotnych, jak również wyśmienitego smaku chleba żytniego. 

Choroby takie jak złogi tłuszczowe w naczyniach krwionośnych czy osady wapienne w mniejszych tętnicach wpływają niekorzystnie na system naczyń wieńcowych.

Naturalnym lekarstwem na wszystkie te dolegliwości jest żyto w postaci chleba. Zboże to w swojej pełnoziarnistej formie, mielone na zimno na kamieniach, z nienaruszonymi otrębami i zarodkami, ma zdolność do zmniejszania, a nawet całkowitego eliminowania osadów wapiennych i zwapnionych płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Żyto posiada również moc pobudzania osób cierpiących na anemię, jak też odbudowywania całego systemu trawiennego. Jest to możliwe dzięki jego wysokiej zawartości węglowodanów i substancji azotowych.

Żyto wpływa zdrowotnie na wątrobę, woreczek żółciowy, śledzionę i trzustkę, usuwa nadmiar wody w organizmie oraz zastój wątroby, wspomaga proces budowy tkanki mięśniowej, oczyszcza i odblokowuje naczynia krwionośne, bierze udział w budowie włosów, wzmacnia strukturę paznokci, włosów i kości.

Żyto zawiera fluor, który wzmacnia szkliwo zębów. Można je spożywać w postaci surowej, w formie kiełków lub płatków. Żyto jest bardzo twardym zbożem i idealnie nadaje się do przygotowywania wypieków na zakwasie, który do jego naturalnej goryczy dodaje smaku kwaśnego. Dzięki czemu żyto staje się jeszcze skuteczniejsze w leczeniu wątroby.



NAJZDROWSZY PRODUKT ŚWIATA  

2016-08-31 00:00:00

Jednym z najcenniejszych i najzdrowszych dla nas składników zawartych w kawie są tzw. antyoksydanty – to przeciwutleniacze, które neutralizują w naszym ciele działanie tzw. wolnych rodników,...

2016-08-11 00:00:00

Orkisz to stary, tzw. pierwotny gatunek pszenicy (prawie wcale nie poddawany procesom uszlachetniającym). Został on wyeliminowany z nowoczesnego rolnictwa, ponieważ zboże to nie toleruje...

2016-06-02 00:00:00

NAJNOWSZE OKAZJE

NAJNOWSZE TUBONY

NAJNOWSZE GAZETKI

Dołącz do
swoich znajomych!