Nowe oblicza czekolady
ChocoWine, niczym wino, należy zbadać pod względem aromatu, delektować...
2016-06-18

2016-06-18
Rajd Weteranów Karlowe Wary 2015 cz.1»2016-06-18
Rajd Weteranów Karlowe Wary 2015...»2015-06-30
Zlot motoryzacyjny 2015»2015-06-30
Ostrowiecki Karburator Rajd 2015»
MARCHEW - naturalne lekarstwo
2014-12-01 01:00:00

MARCHEW - natutalne lekarstwo
Marchew to pospolita roślina uprawiana niemal na całym ziemskim globie. Znajduje się na czele rodziny selerowatych i należy do jarzyn o najwyższych właściwościach leczniczych. Ojczyzną marchwi jest rejon śródziemnomorski. Uprawiali ją Rzymianie na początku Imperium, ale nie znalazła uznania. Ponownie oprawy wznowiono na początku VII wieku naszej ery w Afganistanie. Była to odmiana purpurowa. W Iranie lub Syrii w IX lub X wieku wyselekcjonowano odmianę o kolorze żółtym. Marchew o korzeniu pomarańczowym pojawiła się jako modyfikacja marchwi żółtej w Holandii w XVII wieku i właśnie ta odmiana jest powszechnie znana chociaż jest tylko jedną z sześćdziesięciu gatunków.
W korzeniu marchwi wykryto karotenoidy, m.in. β-karoten, który jest prowitaminą A, witaminy B1, B2, B3, B6 i PP, a także E, C, K, M, węglowodany, zwłaszcza glukozę i sacharozę, pektyny, substancje siarkowe stymulujące rozwój dobroczynnych bakterii w jelitach (Laktobacitus bifidus), substancje o działaniu insulinopodobnym, ślady olejku eterycznego, sole mineralne, w tym dużo wapnia, żelaza, manganu i miedzi.
Korzeń marchwi oczyszcza krew, pobudza naturalne siły obronne, jest czynnikiem wzrostu, reguluje czynności jelit. Działa wzmacniająco, wykrztuśnie, moczopędnie, przeciwcukrzycowo, przeciwbiegunkowo, przeczyszczająco, przeciwgnilnie, gojąco na przewód pokarmowy i jelita, ma właściwości remineralizujące, przeciwanemiczne, rozpuszcza żółć, sprzyja wydzielaniu mleka u karmiących, goi rany, usuwa robaki, uwalnia z głębi skóry zrakowaciale komórki i tkanki, odnawia komórki naskórka, pobudza czynności wątroby, działa uspokajająco.
Marchew stosujemy w astenii (osłabieniu), anemii, biegunkach u dzieci, blednicy, zaburzeniach trawiennych i przemiany materii, dermatozach, białaczce, demineralizacji, dolegliwościach płucnych, gruźlicy, bronchicie chronicznym, astmie, dnie, artretyzmie, reumatyzmie, hemoroidach, infekcjach jelit, krzywicy, krwawieniach żołądkowo-jelitowych, łuszczycy, niedomaganiach wątrobowo-żółciowych, niedoborze mleka u karmiących, nadciśnieniu tętniczym, niedokrwistości, obniżonej ostrości widzenia, miażdżycy, pasożytach jelitowych, pęcherzycy...
Profilaktycznie stosujemy marchew w chorobach zakaźnych i zwyrodnieniowych, a także zmarszczkach, skrofulozie, wrzodach żołądka i dwunastnicy, stanach nerwicowych, zapaleniu jelita cienkiego i okrężnicy, oczyszczaniu krwi zatrutej toksynami, w celu regulacji krwawień menstruacyjnych, w zaparciach, żółtaczce, stwardnieniu rozsianym, cukrzycy.. .
Na użytek zewnętrzny marchew stosujemy na rany, wrzody, oparzenia, czyraki, egzemy, łupież, trądzik, liszaje twarzy, odmrożenia, pęknięcia skóry.
-
2016-08-31
-
2016-08-11
-
2016-06-03
NAJNOWSZE OKAZJE
NAJNOWSZE TUBONY
NAJNOWSZE GAZETKI
swoich znajomych!
z innymi!