Nowe oblicza czekolady

Nowe oblicza czekolady

ChocoWine, niczym wino, należy zbadać pod względem aromatu, delektować...
GMINA ĆMIELÓW

GMINA ĆMIELÓW

GMINA ĆMIELÓW - położenie  
GMINA BODZECHÓW

GMINA BODZECHÓW

GMINA BODZECHÓW - położenie
GMINA WAŚNIÓW

GMINA WAŚNIÓW

Gmina Waśniów - położenie
GMINA KUNÓW

GMINA KUNÓW

GMINA KUNÓW - położenie
25
Wtorek
Marzec 2025
Loading...
Poprzedni Marzec Następny
Po Wt Śr Cz Pt So Nd
2425262728
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
123456
imieniny:
Bolka, Cezaryny, Marioli
Zgłoś wydarzenie Pokaż kalendarz

MARCHEW - naturalne lekarstwo

2014-12-01 01:00:00

MARCHEW - natutalne lekarstwo

Marchew to pospolita roślina uprawiana niemal na całym ziemskim globie. Znajduje się na czele rodziny selerowatych i należy do jarzyn o najwyższych właściwościach leczniczych. Ojczyzną marchwi jest rejon śródziemnomorski. Uprawiali ją  Rzymianie na początku Imperium, ale nie  znalazła uznania. Ponownie oprawy wznowiono  na początku VII wieku naszej ery w Afganistanie. Była to odmiana purpurowa. W Iranie lub Syrii w IX lub X wieku wyselekcjonowano odmianę o kolorze żółtym.  Marchew o korzeniu pomarańczowym pojawiła się jako modyfikacja marchwi żółtej w Holandii w XVII wieku i właśnie ta odmiana jest powszechnie znana chociaż jest tylko jedną z sześćdziesięciu gatunków.

W korzeniu marchwi wykryto karotenoidy, m.in. β-karoten, który jest prowitaminą A, witaminy B1, B2, B3, B6 i PP, a także E, C, K, M, węglowodany, zwłaszcza glukozę i sacharozę, pektyny, substancje siarkowe stymulujące rozwój dobroczynnych bakterii w jelitach (Laktobacitus bifidus), substancje o działaniu insulinopodobnym, ślady olejku eterycznego, sole mineralne, w tym dużo wapnia, żelaza, manganu i miedzi.

Korzeń marchwi oczyszcza krew, pobudza naturalne siły obronne, jest czynnikiem wzrostu, reguluje czynności jelit. Działa wzmacniająco, wykrztuśnie, moczopędnie, przeciwcukrzycowo, przeciwbiegunkowo, przeczyszczająco, przeciwgnilnie, gojąco na przewód pokarmowy i jelita, ma właściwości remineralizujące, przeciwanemiczne, rozpuszcza żółć, sprzyja wydzielaniu mleka u karmiących, goi rany, usuwa robaki, uwalnia z głębi skóry zrakowaciale komórki i tkanki, odnawia komórki naskórka, pobudza czynności wątroby, działa uspokajająco.

Marchew stosujemy w astenii (osłabieniu), anemii, biegunkach u dzieci, blednicy, zaburzeniach trawiennych i przemiany materii, dermatozach, białaczce, demineralizacji, dolegliwościach płucnych, gruźlicy, bronchicie chronicznym, astmie, dnie, artretyzmie, reumatyzmie, hemoroidach, infekcjach jelit, krzywicy, krwawieniach żołądkowo-jelitowych, łuszczycy, niedomaganiach wątrobowo-żółciowych, niedoborze mleka u karmiących, nadciśnieniu tętniczym, niedokrwistości, obniżonej ostrości widzenia, miażdżycy, pasożytach jelitowych, pęcherzycy...

Profilaktycznie stosujemy marchew w chorobach zakaźnych i zwyrodnieniowych, a także zmarszczkach, skrofulozie, wrzodach żołądka i dwunastnicy, stanach nerwicowych, zapaleniu jelita cienkiego i okrężnicy, oczyszczaniu krwi zatrutej toksynami, w celu regulacji krwawień menstruacyjnych, w zaparciach, żółtaczce, stwardnieniu rozsianym, cukrzycy.. .

Na użytek zewnętrzny marchew stosujemy na rany, wrzody, oparzenia, czyraki, egzemy, łupież, trądzik, liszaje twarzy, odmrożenia, pęknięcia skóry. 



Przeczytaj również
NAJZDROWSZY PRODUKT ŚWIATA  

2016-08-31 00:00:00

Jednym z najcenniejszych i najzdrowszych dla nas składników zawartych w kawie są tzw. antyoksydanty – to przeciwutleniacze, które neutralizują w naszym ciele działanie tzw. wolnych rodników,...

2016-08-11 00:00:00

Żyto jest jednym z zapomnianych i niedocenianych zbóż. Jest jednak tak pożyteczne, że nie powinniśmy przeoczyć jego bogatych właściwości zdrowotnych, jak również wyśmienitego smaku chleba...

2016-06-03 00:00:00

NAJNOWSZE OKAZJE

NAJNOWSZE TUBONY

NAJNOWSZE GAZETKI

Dołącz do
swoich znajomych!