Nowe oblicza czekolady

Nowe oblicza czekolady

ChocoWine, niczym wino, należy zbadać pod względem aromatu, delektować...
GMINA ĆMIELÓW

GMINA ĆMIELÓW

GMINA ĆMIELÓW - położenie  
GMINA BODZECHÓW

GMINA BODZECHÓW

GMINA BODZECHÓW - położenie
GMINA WAŚNIÓW

GMINA WAŚNIÓW

Gmina Waśniów - położenie
GMINA KUNÓW

GMINA KUNÓW

GMINA KUNÓW - położenie
24
Środa
Kwiecień 2024
Loading...
Poprzedni Kwiecień Następny
Po Wt Śr Cz Pt So Nd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
12345
imieniny:
Bony, Horacji, Jerzego
Zgłoś wydarzenie Pokaż kalendarz

Czekolada – słodycz, która jest zdrowa?

0000-00-00 00:00:00

Czekolada może zawierać chemiczne składniki! Zobacz, na co warto zwrócić uwagę. 

Chyba niemal każdy z nas spożywa od czasu do czasu czekoladę. W sklepach możemy spotkać przeróżne rodzaje, które nie tylko różnią się zawartością kakao, czy smakiem, ale przede wszystkim składem.

Tradycyjne czekolady, które są najpopularniejsze, zawierają małe ilości kakao, a zamiast niego znajdziemy cukier i niekorzystne substancje chemiczne. 

Niewątpliwie najgorszą czekoladą jest czekolada biała, ponadto warto uważać na czekolady nadziewane, która w składzie zawierają chemiczne barwniki, aromaty i konserwanty.  

Czy czekolada jest niezdrowa?

Wszystko zależy od składu. Tradycyjne czekolady zawierają małe ilości kakao, a zamiast niego znajduje się spora ilość cukru, który powoduje przybranie na wadze i obniżoną odporność. Często w czekoladzie możemy spotkać teobrominę, czyli składnik, który powoduje szybszą pracę serca.

Natomiast czekolada o wysokiej zawartości kakao bez zbędnych dodatków jest jak najbardziej zdrowa. Duża zawartość kakao korzystnie wpływa na pamięć, chroni układ krążenia, a nawet zabezpiecza nerki przed tworzeniem się kamieni. Ponadto redukuje uczucie zmęczenia, ponieważ czekolada wpływa na neuroprzekaźniki. A co najważniejsze czekolada zawiera składnik o nazwie tryptofan, który w organizmie przekształcany jest w serotoninę, czyli hormon szczęścia!

Która czekolada jest godna uwagi?

Najzdrowsze czekolady, to te o 99-procentowej zawartości kakao. Najlepiej, aby w ich skład wchodził cukier kokosowy, który jest o wiele zdrowszy niż ten tradycyjny. Ponadto warto wybrać czekoladę, która będzie posiadała odpowiednie certyfikaty świadczące o wysokiej jakości składników.

 

Czekolada, która zawiera aż 99-procent kakao, a w jej składzie znajduje się tylko 0,5 g cukru kokosowego!

 

Natomiast jeśli wolimy coś mniej gorzkiego, to możemy zainteresować się czekoladą o 80-procentowej zwartości kakao.

 

autor: ARTUR TOPOLSKI (SPECJALISTA ŻYWIENIA)

Proszę o udostępnienie artykułu – każdemu może się przydać!



Tagi:

czekolada | |
Przeczytaj również
NAJZDROWSZY PRODUKT ŚWIATA  

2016-08-31 00:00:00

Jednym z najcenniejszych i najzdrowszych dla nas składników zawartych w kawie są tzw. antyoksydanty – to przeciwutleniacze, które neutralizują w naszym ciele działanie tzw. wolnych rodników,...

2016-08-11 00:00:00

Żyto jest jednym z zapomnianych i niedocenianych zbóż. Jest jednak tak pożyteczne, że nie powinniśmy przeoczyć jego bogatych właściwości zdrowotnych, jak również wyśmienitego smaku chleba...

2016-06-03 00:00:00

NAJNOWSZE OKAZJE

NAJNOWSZE TUBONY

NAJNOWSZE GAZETKI

Dołącz do
swoich znajomych!