Nowe oblicza czekolady
ChocoWine, niczym wino, należy zbadać pod względem aromatu, delektować...
2016-06-18

2016-06-18
Rajd Weteranów Karlowe Wary 2015 cz.1»2016-06-18
Rajd Weteranów Karlowe Wary 2015...»2015-06-30
Zlot motoryzacyjny 2015»2015-06-30
Ostrowiecki Karburator Rajd 2015»
Witamy w świecie herbaty
2016-08-01 19:00:00

Herbata to popularna nazwa wysuszonych liści oraz uzyskiwanego z nich naparu. Jej historię opisuje ciekawa legenda.
Dawno temu chiński cesarz zasiadł ponoć przy ognisku, by odpocząć. Zerwał się wiatr i do kociołka z gotującą się wodą strącił kilka liści. Przyjemny aromat rozszedł się wkoło, zachęcając do skosztowania naparu. Urzekł on swoim smakiem cesarza i jego oddanych. Marco Polo był prawdopodobnie pierwszym Europejczykiem, który spróbował herbaty. Na początku XVI wieku na kontynent przywieźli ją portugalscy żeglarze, a w 1610 roku trafiła do Holandii. Od tego momentu swoim smakiem podbijała kolejne kraje: Anglię i Francję, a potem także inne kraje europejskie. Początkowo herbatę wykorzystywano głównie jako lekarstwo, dopiero później stała się napojem pijanym dla przyjemności.
Herbatę znamy od dawna, jednak wciąż odkrywa przed nami swe sekrety.
KRUSZON HERBACIANY
/napój orzeźwiający/
SKŁADNIKI:
- 4 torebki herbaty REMSEY
- 4 łyżki cukru
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- lód w kostkach
PRZYGOTOWANIE:
W garnuszku zagotowujemy 250 ml wody, rozpuszczamy w niej cukier o odstawiamy do ostygnięcia. Torebki z herbaty zlewamy 750 ml wrzątku i zaparzamy pod przykryciem Owoce dokładnie myjemy. Pomarańczę obieramy ze skórki i wykrawamy cząstki, cytrynę kroimy na cienkie paski, po czym wkładamy je do dużego dzbanka. Zalewamy wodą z cukrem oraz przestudzoną herbatą, Podajemy w szklankach z lodem i listkami mięty.
HERBATA KORZENNA
/napój rozgrzewający/
SKŁADNIKI:
- 2-3 torebki herbaty
- 0,5 szklanki rodzynek
- 6 goździków
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 50 ml rumu
- 1 cytryna
- 2 pomarańcze
- 4 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE:
Rodzynki sparzamy wrzątkiem, odcedzamy i zalewamy rumem. Do dzbanka wkładamy torebki herbaty, cynamon oraz goździki i zalewamy 4 szklankami wrzątku. Po pół pomarańczy i cytryny kroimy w cienkie plasterki, z pozostałych owoców wyciskamy sok, który zagotowujemy wraz z 2 szklankami wody oraz cukrem. Herbatę przecedzamy i łączymy z syropem cukrowym, podgrzewamy, a na koniec dodajemy rodzynki z rumem. Podajemy z plasterkami pomarańczy i cytryny.
2016-08-10 17:36:00
NAJNOWSZE OKAZJE
NAJNOWSZE TUBONY
NAJNOWSZE GAZETKI
swoich znajomych!
z innymi!