Nowe oblicza czekolady
ChocoWine, niczym wino, należy zbadać pod względem aromatu, delektować...
2016-06-18

2016-06-18
Rajd Weteranów Karlowe Wary 2015 cz.1»2016-06-18
Rajd Weteranów Karlowe Wary 2015...»2015-06-30
Zlot motoryzacyjny 2015»2015-06-30
Ostrowiecki Karburator Rajd 2015»
Zapraszamy na herbatę
2016-08-01 17:00:00

Z tej samej plantacji można uzyskać wiele różnych rodzajów herbaty. Zależy to od sposobu produkcji. Wysuszone i sprasowane liście dają herbatę zieloną. Jeśli poddaje się je krótkiej fermentacji, a dopiero potem suszy, powstaje herbata oolung (czyt. ulung), zwana też czerwoną, a gdy proces fermentacji jest długi, otrzymuje się herbatę czarną.
Walory smakowe napoju zależą od jakości surowca i stopnia jego rozdrobnienia. Do niektórych herbat dla aromatu dodaje się np. suszone kwiaty pomarańczy, jaśminu lub olejki zapachowe.
Dobra na wszystko...
Herbata ma różnorodne właściwości lecznicze. Wykazuje działanie przeciwzakrzepowe i bakteriobójcze, chroni naczynia krwionośne, zapobiega biegunkom, obniża poziom cholesterolu oraz łagodzi ból. Usuwa także zmęczenie i senność, ułatwia kojarzenie, pobudza pracę nerek i serca, poprawia krążenie krwi i oddychanie.
Mocna, nie słodzona herbata ułatwi nam strawienie tłustych lub niezbyt świeżych pokarmów. Herbacianym naparem możemy przemywać zmęczone oczy, drobne skaleczenia i miejsca po ukąszeniach owadów, a także oparzenia I i II stopnia.
Wiele właściwości herbaty wynika z działania katechin (związków wchodzących w skład garbników). W czasie fermentacji ulegają one utlenieniu, dlatego za najzdrowszą uważa się herbatę zieloną (hamuje ona rozwój niektórych nowotworów, a także ma właściwości ochronne, dlatego czasami dodawana jest do kosmetyków).
...ale nie w nadmiarze
Częste picie długo parzonej, mocnej herbaty (zwłaszcza czarnej) może być szkodliwe, gdyż spożywane w dużych ilościach garbniki utrudniają przyswajanie żelaza, wapnia, magnezu, a także mikroelementów i witamin (przede wszystkim witaminy B1). Źle wpływają również na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Zawarty w herbacie fluor może niszczyć szkliwo zębów i powodować jego ciemne przebarwienia. Duże ilości herbaty powodują też utratę apetytu, zaparcia i mogą sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych. Nadmiar teiny (najwięcej jest jej w herbacie czarnej) wywołuje najpierw stany pobudzenia nerwowego, później zmęczenia i bezsenności. Z tego względu niektórzy uważają herbatę za szkodliwą używkę.
Aby była smaczna i zdrowa
Herbatę należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, najlepiej niezbyt długo po otwarciu opakowania, gdyż chłonie wilgoć i obce zapachy. By uzyskać esencjonalny napar, stosujmy łyżeczkę liści na szklankę wody.
Herbata czarna
Listki wsypujemy do ogrzanego czajniczka i zalewamy wrzącą wodą. Herbaty liściowe parzymy 3-4 minuty, ekspresowe 2-3 minuty. Przy krótszym parzeniu (1 min) pobudzające działanie naparu jest silniejsze, gdyż zawiera on dużo teiny. Liści nie powinno się zalewać wrzątkiem po raz drugi - taki napar jest niezdrowy.
Herbata zielona i oolong
Zalewamy je gorącą przegotowaną wodą (o temp. 80-90°C). Parzymy krótko – około 2 min. Liście można parzyć kilkakrotnie.
Autorka Katarzyna GOLLER - pracownik naukowy Ogrodu Botanicznego PAN w Powsinie pod Warszawą.
-
2016-08-10
-
2016-08-01
-
2016-08-01
2016-08-10 17:36:00
NAJNOWSZE OKAZJE
NAJNOWSZE TUBONY
NAJNOWSZE GAZETKI
swoich znajomych!
z innymi!